Coğrafya
2018-12-07

Türkiye Su ve Rüzgâr Erozyonu İstatistiklerinin Değerlendirilmesi Çalıştayına bölümümüz öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Özşahin katılmıştır.



 

Türkiye Su ve Rüzgâr Erozyonu İstatistiklerinin Değerlendirilmesi Çalıştayı

 

Türkiye’de toprağın korunması, çölleşme ve erozyonla etkin bir şekilde mücadele edilmesi ve bu konularda proje ve stratejiler belirlemesi için kurulan Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) bünyesinde ve Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi danışmanlığında, Türkiye topraklarında meydana gelen su ve rüzgâr erozyonunun izlenmesi ve değerlendirilmesi çalışmaları başlatılmıştır. Bu kapsamda “Dinamik Erozyon Modeli ve İzleme Sistemi” (DEMİS) ve “Ulusal Dinamik Rüzgâr Erozyonu Modeli ve İzleme Sistemi” (UDREMİS) adı altında iki yazılım geliştirilmiştir.

DEMİS modeli, su erozyonunun belirlenmesinde uluslararası kurum, kuruluşlar ve akademik çevreler tarafından kabul görmüş RUSLE/YETKE (Revised Universal Soil Loss Equation / “Yenilenmiş Evrensel Toprak Kaybı Eşitliği”) eşitliğini kullanmakta olup, son yapılan güncellemeler ile Türkiye’nin Su Erozyonu Risk Haritasını bizlere vermektedir.

UDREMİS modeli, temelde iklim, toprak, bitki örtüsü ve arazi pürüzlülüğü faktörlerini kullanan “Yenilenmiş Rüzgâr Erozyonu Eşitliği” (Revised Wind Erosion Equation: RWEQ) yardımıyla gerekli hesaplamaları yapmaktadır. İklim, toprak ve bitki örtüsü faktörleri UDREMİS yazılımına bütünleşik hale getirilmiştir. Son olarak, hâlihazırda yürütülmekte olan çalışmalarla birlikte RWEQ modeli arazi pürüzlülük faktörü de yazılıma eklenmiştir. Böylece; ulusal ölçekte rüzgâr erozyonunu tahmin etmek için üretilecek “Rüzgâr Erozyonu Risk Haritası” ile ülkemizde rüzgâr erozyonu bakımından riskli alanlar ortaya konulmuştur.

Bu minvalde, Türkiye topraklarında meydana gelen su ve rüzgâr erozyonunun tespit edilmesi ve izlenmesi için, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) tarafından yapılan çalışmaların ilgili kurum, kuruluş ve üniversitelerin katılımcılarıyla paylaşılarak fikir, görüş ve katkılarını almak üzere 3 – 4 Aralık 2018 tarihleri arasında Ankara İli Anadolu Hotels Downtown’da geniş kapsamlı bir Erozyon Çalıştayı düzenlenmiştir. Bu çalıştaya bölümümüz öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Özşahin’de katılmıştır.