Coğrafya

 

 

Program Amaçları

Coğrafya, insanla doğal ortam arasındaki karşılıklı etkileşimi ve bu etkileşim sonucunda gelişen faaliyetleri dağılış, sebep-sonuç ve bağlantı ilkeleri temelinde çeşitli araştırma yöntemleri kullanarak inceleyen, elde ettiği sonuçları sentez olarak ortaya koyan bir bilim dalıdır. Coğrafya işleyen bir çevreyi araştırmak ve mekâna göre meydana gelen değişimleri tüm nedenleri ile ortaya koyarak bunların insan yaşamı ve mutluluğu için oluşturduğu imkânları ve sorunları belirleyip çözümler üretmeyi hedefler.

Günümüzde coğrafya bilimi hızla önem kazanmaktadır. Bunda, insan faaliyetlerinin ve insan-doğa ilişkilerinin gün geçtikçe daha kompleks bir boyut kazanması etkilidir. Bu karmaşık ve çok boyutlu yapı, multidisipliner bir bakış açısına duyulan ihtiyacı her geçen gün biraz daha artırmakta, dolayısıyla ilişkilerin çözümlenmesi ve bir sentez olarak ortaya konulmasında coğrafi bakış açısını ön plana çıkarmaktadır. Günümüz dünyasında insanoğlunun karşı karşıya olduğu birçok problemin ele alınmasında coğrafya, eşsiz bir bakış açısı sunarak problemlerin çözümüne katkıda bulunabilecek önemli bir bilimdir. Bu bağlamda coğrafi bilgi, sadece coğrafyacılar değil, karar mekanizmalarında önemli rol oynayan diğer birçok alana mensup kişiler için de önemli bir başvuru kaynağı olmaktadır. Dolayısıyla coğrafya bölümünün temel amacı, dünyada yapılmakta olan bilimsel çalışmalara katkıda bulunabilecek, nitelikli bilgi ile donanmış, doğa ve insan arasındaki etkileşimi okuyabilen, ülkesinin ve yaşadığı bölgenin sorunlarına çözüm yolları arayan, analitik düşünebilme becerisine sahip, günümüz teknolojilerini tanıyan ve bilimsel çalışmalara uygulayabilen coğrafyacılar yetiştirmektir.

Bölümümüz lisans eğitimi, öğrencilere lisans derecesinin yanı sıra, grup çalışması ve analitik düşünme yeteneğini kazandırarak, araştırma-inceleme yapmaları ve sorunlara cevap bulmaları için yeterli teorik ve uygulama altyapısı kazandırmayı amaçlamaktadır.

Mezun öğrenciler, Devletin çeşitli kurumlarında istihdam olanakları bulabildikleri gibi formasyon eğitimi alıp Coğrafya Öğretmeni olarak resmi veya özel kurumlarda çalışabilirler. Kendini Coğrafya veya Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) konusunda iyi bir şekilde geliştiren mezunlar, kamu ve özel sektörde iş bulabilirler. Ayrıca mezun öğrenciler, Coğrafya alanında akademik çalışmalarda bulunmak üzere lisansüstü eğitimine devam edebilirler.